Despre Eros si Thanatos – another deepseastory as a message in a bottle

De la un prieten, navigator, de-jure…

Imagerie inspirată într-unul dintre vapoarele-surori, LiLyLand.

“Moartea….death, smiert, mavet…in toate limbile pamantului semia termenului este eminamente univoca. Sentiment inaltator – infricosator, temporalmente moartea este regula, starea fireasca si intrinseca a lucrurilor. Inainte ca universul material sa fi fost plasmuit, totul era moarte si nimicnicie, nefiinta si intuneric absolult. Iar dupa ce stelele se vor fi racit si expansiunea totala a universului se va fi savarsit astfel incat niciun atom nu va mai fi impreuna cu altul, urma va aceeasi nimic, aceeasi nefiinta si intuneric ce fost au la inceput.
Iar la scara abjecto -umana, temporalmente noi suntem morti aproape ‘ntruna. Nefiinta eram inainte de a ne fi nascut si nefiinta suntem dupa ce ne vom fi savarsit.
Viata… Viata nu este nimic altceva decat o anomalie temporala inexplicabila de la regula absoluta a nefiintei. O scanteie neinsemnata in noaptea cea neagra a nefiintei. Iar noi, ca si intregul univers, suntem ab initio condamnati la moarte, inainte chiar de a ne fi nascut. Cunoastem inca din frageda pruncie continutul morbid al sentintei, o acceptam implacabil cu seninatate si ne bucuram de interregnul nimicniciei vietii noastre, amagindu ne ca daca nu cunoastem exact momentul punerii in aplicare a sentintei, pe care altminteri o putem anticipa aproximativ in functie de varsta , preocupari, sanatate , etc, putem savura la maxim vremelnica si neinsemnata scanteie.
Stelele fi vor cenuse, noi la fel, nu inainte de a fi mistuiti o data in plus de soarele muribund expandat, si cu toate acestea traim la maxim scanteia vremelnica a vietii, bucurandu ne nespus de ea , prostesc de nebuneste, precum un condamnat  la moarte nebun ce si savureaza cu nesat gurmand ultima masa copioasa de dinaintea executiei, facand in mod voit abstractie de iminenta acesteia.
Atunci ce reprezinta viata ? Sa fie oare o farsa a mortii ori un catalizator al nefiintei ? O amagire rautacioasa, o gluma morbida a doamnei cu coasa ? Facuta de catre entitatea suprema poate din plictiseala ori morbida curiozitate ?
Ori poate ca viata si fiinta, stralucirea stelelor a universului si chiar a noastra sa fie de fapt singura dimensiune adevarata, in care temporalitatea nu are nicio valenta. Intunericul de dinaintea nasterii noastre si a universului, desi temporalmente covarsitor, nu are nicio relevanta pentru ca oricum inainte de nasterea noastra si a universului nu exista timp , si nici dupa, acesta din urma fiind de fapt o notiune abstracta creeata chiar de vii de noi.  Nefiinta de dinainte si nici cea de dupa nu conteaza. Tot ce conteaza este doar viata si fiinta, in care materia poate exista si se poate manifesta in multiplele sale ipostaze magnifice. A confunda temporalul cantitativ majoritar mort de dinainte si de dupa cu esenta materiei si a spiritului, ce se manifesta doar in ipostaza fiintei si vietii, este ca si cum am compara somnul greu si fara vise, cu o secunda de traire constienta. Si asta daca ne raportam doar la existenta materiei , facand abstractie de spiritul cel viu si nascator de materie , caci e mult mai probabil ca spiritul cel viu sa fi nascut materia nevie , decat ca materia neinsufletita sa fi nascut spiritul cel viu si viata…”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s